DACROLUX OLDATOS SZEMCSEPP

DACROLUX OLDATOS SZEMCSEPP Gyártó: Alcon Cusi S.A.
ATC: műkönny és egyéb indifferens készítmények
Kiszerelés: 1x10ML
Elérhető az alábbi kategóriában:
  • Szemészet, fülészet
FONTOS A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk, betegség esetén nem helyettesítik szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelő orvosát, gyógyszerészét!

Termékeink áráról és készletszámáról kérjük érdeklődjön személyesen patikánkban, vagy telefonon!
Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dacrolux és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dacrolux alacsony viszkozitású oldat, amely helyreállítja a szem fiziológiás nedvesség szintjét és viszkozitását. A szemcsepp kiváló viszkozitásának köszönhetően megnöveli a könnyfilm felszakadásának az idejét.
A Dacrolux szemcsepp a száraz szem szindróma kezelésére szolgál, megszünteti a betegség tüneteit: az égő érzést és az irritációt.
Kisebb szemirritáció, a szél vagy nap okozta diszkomfort érzés átmeneti csökkentésére szolgáló készítmény.
A száraz szem. A könny megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a természetes komponenseket, amelyek összekeveredve egy védőréteget, az un. könnyfilmet hoznak létre a szem felszínén. A könnyfilm nap mint nap nedvesíti és síkosítja a szemet, megőrizve annak egészségét és jó közérzetét. A könny, vagy valamely összetevőjének hiánya a könnyfilm felszakadását okozhatja, ennek következtében száraz foltok jelennek meg a szem felszínén. Ezek a foltok okozzák a száraz, érzékeny szem tüneteit - irritált, száraz érzetű szemet, amely ég, szúr, fáradt, napfényre érzékeny, vagy komfortérzet nélküli.
2. Tudnivalók a Dacrolux alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dacrolux szemcseppet:
- ha allergiás a dextrán 70-re, a hipromellózra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- ha fejfájást, szemfájdalmat, látászavarokat, állandóan fennálló szemvörösséget vagy irritációt tapasztal, vagy ha az állapot rosszabbodik, vagy 3 napon túl is még fennáll, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.
- Ha lágy kontaktlencsét visel. Olvassa el "A Dacrolux benzalkónium-kloridot tartalmaz" című részt.
- Egyéb gyógyszerek és a Dacrolux:
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ha egyéb szemészeti készítményt is alkalmaz, az egyes alkalmazások között várjon 5 percet legalább. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.

- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket, amíg látása ismét tiszta nem lesz. Előfordulhat, hogy a Dacrolux alkalmazását követően látása egy időre elhomályosodik.
- A Dacrolux benzalkónium-kloridot tartalmaz
- Szemirritációt okozhat.
- Kerülje a készítmény lágy kontaktlencsével való érintkezését. Alkalmazás előtt távolítsa el kontaktlencséjét, és várjon legalább 15 percet, mielőtt visszahelyezné. A benzalkónium-klorid elszínezi a lágy kontaktlencsét.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Dacrolux -ot?

- Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja 1-2 csepp a szem(ek)be olyan gyakran, amennyire szükséges, hogy megszűnjenek a száraz szem tünetei, vagy az irritáció a szemében, vagy ahogy azt orvosa előírta Önnek.
- Kizárólag szemébe alkalmazza a Dacrolux-ot.
- TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT FORDÍTSA MEG A BETEGTÁJÉKOZTATÓT!

- Most fordítsa meg.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Dacrolux-ot? (folytatás)?
- Mennyit kell cseppenteni
- Lásd az 1. oldalt.
- Készítse elő a Dacrolux palackot és egy tükröt.
- Mossa meg a kezét.
- Csavarja le a kupakot. Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, vegye le, mielőtt a gyógyszert használná.
- Tartsa a cseppentős tartályt fejjel lefelé, a hüvelyk és középső ujja között.
- Hajtsa hátra a fejét. Tiszta ujjával húzza le az alsó szemhéját, amíg egy rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni.
- Közelítse szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A cseppentővel ne érintse meg a szemét vagy szemhéját, a környező területeket vagy bármely más felszínt. Ezzel beszennyezheti az oldatot.
- Óvatosan nyomja meg a cseppentős tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp Dacrolux csepp kerüljön a szemébe.
- A Dacrolux használatát követően engedje el alsó szemhéját, pislogjon párszor, hogy a folyadék befedje a szem teljes felszínét.
- Amennyiben a szemcseppet mindkét szemére használja, ismételje meg a fenti lépéseket.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a palackot.
- Egyszerre csak egy palackot használjon.
- Ha a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra.
- Ha az előírtnál több Dacrolux-ot cseppentett a szemébe
- Ne aggódjon, az semmilyen problémát nem fog okozni. Ha szükséges, a Dacrolux könnyen kimosható meleg vízzel a szemből.
- A készítmény jellegéből adódóan annak helyi alkalmazásakor a javasolt adagolás mellett vagy a tartály teljes tartalmának véletlenszerű lenyelése esetén káros hatásokkal nem kell számolni.
- Ha elfelejtette alkalmazni Dacrolux szemcseppet
- Amint eszébe jut, alkalmazza újra a szemcseppet. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 betegnél fordulhat elő)
- Szemészeti hatások: homályos látás
- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
- Szemészeti hatások: szemszárazság, szemhéj rendellenesség, szokatlan érzés a szemben, idegentest-érzés a szemben, kellemetlen érzés a szemben
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
- Szemészeti hatások: szemviszketés, szemirritáció, szemvörösség
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): szemfájdalom.
- Szemészeti hatások: a szemhéj kivörösödése, szemfájdalom, szemduzzanat, a szem váladékozása, beszáradt váladék a szemhéjon, fokozott könnytermelés
- Általános hatások: fejfájás, túlérzékenység
- Mellékhatások bejelentése

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Dacrolux-ot tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- Hűtőszekrényben nem tárolható!
- A dobozon és a cseppentős tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A fertőzések elkerülése érdekében 28 nappal az első felbontást követően a cseppentős tartályt ki kell dobni. Írja le a felnyitás dátumát az alábbi, illetve a cseppentős tartályon és annak dobozán található rovatba.
- Felnyitva:
- Használaton kívül tartsa a cseppentős tartályt szorosan zárva.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Dacrolux oldatos szemcsepp
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg dextran 70 és 3 mg hipromellóz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: nátrium-foszfát-monohidrát, nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, poliszorbát 80, benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, kálium-klorid, tisztított víz.
Milyen a Dacrolux készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Dacrolux színtelen, tiszta, steril, alacsony viszkozitású oldat, amely 10 ml-t tartalmazó cseppentős műanyag tartályban, csavaros kupakkal kerül kiszerelésre.

Pharmindex Online
A betegtájékoztatók a Pharmindex adatbázisából származnak.