NITROLINGUAL AEROSZOL (250 ADAG)

NITROLINGUAL AEROSZOL (250 ADAG) Gyártó: Pohl-Boskamp GmbH & Co. KG
ATC: glicerin-trinitrát
Kiszerelés: 1x250
Elérhető az alábbi kategóriában:
  • Szív- és érbetegségek
FONTOS A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk, betegség esetén nem helyettesítik szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelő orvosát, gyógyszerészét!

Termékeink áráról és készletszámáról kérjük érdeklődjön személyesen patikánkban, vagy telefonon!
Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nitrolingual spray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nitrolingual spray egy nyelvalatti spray. Ez azt jelenti, hogy a belőle kiáramló permetet a nyelv alá kell fújni. A hatóanyag orvosi megnevezése glicerin-trinitrát. Ez a vérerek körül elhelyezkedő izomzatot ellazítja és megkönnyíti a szív működését.
A Nitrolingual spray-t rohamszerűen fellépő mellkasi fájdalom megszüntetésére használják (az angina pektoriszos roham megszüntetése). Közvetlenül azelőtt is használhatja a készítményt, amikor olyan dolgokat csinál, melyekről tudja, hogy anginás fájdalmat okoznak.
Emellett a Nitrolingual spray akkor is használható, ha Önnek:
- heveny szívinfarktusa van;
- a bal szívkamra csökkent működéséhez vezető heveny szívizomgyengeség esetén (heveny balkamra-elégtelensége alakult ki).
Kórházi körülmények között a szívkoszorúerekről röntgen vizsgálat során történő felvételek készítése alkalmával a katéter által kiváltott szívkoszorúér-görcs kezelésére is használatos.
2. Tudnivalók a Nitrolingual spray alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nitrolingual spray-t, ha
- allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- heveny keringési elégtelenség (sokk, a keringés összeomlása, hipovolémiás sokk) alakult ki Önnél;
- szív eredetű (kardiogén) sokkban szenved, kivéve, ha a bal szívkamra megfelelő nyomását biztosítani lehet;
- nagyon alacsony vérnyomás alakult ki Önnél (súlyos esetben a vérnyomás felső (ún. szisztolés) értéke 90 Hgmm alatt);
- obstruktív kardiomiopátiája van (egy szívizom betegség, amely a véráramlás elzáródását okozza);
- megnövekedett a nyomás az agyban (például fejsérülés, agyvérzés miatt);
- súlyosan csökkent a vörösvértestek száma a vérben (vérszegénység, anémia);
- a merevedési zavarok kezelésére, illetve a tüdőben kialakult magas vérnyomás kezelésére alkalmas gyógyszert szed (5-ös típusú foszfodiészteráz-gátlók, pl. szildenafil, vardenafil vagy hasonló gyógyszerek). Amennyiben ezeket a gyógyszereket és a Nitrolingual spray-t együtt használja súlyos és akár életveszélyes vérnyomáscsökkenés alakulhat ki.
-

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét mielőtt a Nitrolingual spray-t alkalmazza, ha az itt felsoroltak bármelyike vonatkozik Önre:
- szívburok betegség, úgy mint konstriktív perikarditisz (a szívburok gyulladása és megvastagodása), vagy perikardiális tamponád (vér vagy folyadék felhalmozódása a szívizom és a szív külső burka közötti térben, amely a szív összenyomódását okozza);
- alacsony töltőnyomás (pl. heveny szívroham vagy bal kamrai szívelégtelenség esetén). Ügyeljen arra, hogy a szisztolés vérnyomás nem eshet 90 Hgmm alá;
- súlyos mitrális billentyű szűkület;
- közepes vagy súlyos fokú aorta szívbillentyű szűkület (aorta billentyű sztenózis);
- glaukóma (zöldhályog) nevű szemprobléma korai állapota (amikor emelkedett a nyomás a szemben);
- vérkeringés-szabályozási zavarok, különös tekintettel, amikor felálláskor hirtelen vérnyomásesés lép fel;
- cerebrovaszkuláris betegség (agyi rendellenességek, amelyek az agyat ellátó erek betegségével kapcsolatosak);
- aorta szűkülettel (aorta sztenózis) társult megvastagodott szív bal kamra (bal kamrai hipertrófia), mivel a Nitrolingual spray elméletileg veszélyeztetheti a szív vérellátását a szívverés gyorsítása (tahikardia) és az aortában lecsökkent diasztolés nyomás miatt.
Egyéb gyógyszerek és a Nitrolingual spray
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, illetve szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Nitrolingual spray csökkenti a vérnyomást. Ez a hatás felerősödhet, ha a készítményt együtt alkalmazzák
- egyéb értágító hatású szerekkel,
- vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel (pl. béta-blokkolók, kalcium csatorna blokkolók, vízhajtók (diuretikumok), ACE-gátlók),
- egyes tudat- és hangulatzavarok kezelésére használatos gyógyszerekkel (neuroleptikumok, triciklikus antidepresszívumok),
- alkohollal,
- szapropterinnel, a fenilketonúria (PKU) kezelésére használatos szerrel;
- 5-ös típusú foszfodiészteráz gátlókkal (pl. szildenafil, vardenafil vagy más hasonló hatóanyagot tartalmazó készítményekkel), melyeket impotencia vagy a tüdőben kialakult magas vérnyomás kezelésére használnak. Ha ilyen gyógyszerekkel kezelt betegnek akut anginás rohama támad, akkor a beteget a Nitrolingual spray-vel történő kezelés megkezdése előtt azonnal kórházba kell szállítani.
Az N-acetilcisztein fokozhatja a Nitrolingual spray vérerekre gyakorolt értágító hatását.
A Nitrolingual spray hatással van a következő készítményekre:
- szerves nitrátok (pl. izoszorbid-dinitrát, izoszorbid-5-mononitrát). Amennyiben ilyen készítményeket szed, akkor nagyobb adag Nitrolingual spray-re lehet szüksége a vérkeringésre gyakorolt kívánatos hatás eléréséhez.
- dihidroergotamin (egy, a migrén kezelésére használatos gyógyszer). A dihidroergotamin szintje a vérben megemelkedhet, amennyiben a Nitrolingual spray-t ilyen gyógyszerekkel együtt alkalmazza. Ennek következtében a dihidroergotamin az Ön vérnyomását a szokásosnál magasabbra emelheti.
- heparin. Amennyiben a spray-t heparinnal együtt alkalmazza, a véralvadási hajlam csökkenhet és a vérzékenység fokozódhat. Szükségessé válhat a heparin adagjának a csökkentése.
A Nitrolingual spray egyidejű alkalmazása bizonyos étellel, italallal vagy alkohollal
Alkohollal együtt történő alkalmazással kapcsolatban az információk az "Egyéb gyógyszerek és a Nitrolingual spray", valamint az "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre" fejezetekben találhatók.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Amennyiben terhes vagy szoptat, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez, kérje kezelőorvosa tanácsát mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert.
Nem ismert, hogy a Nitrolingual spray vagy annak metabolitjai kiválasztódnak-e az anyatejbe.
A szoptatott gyermekre való kockázatot nem lehet kizárni.
A termékenységre vonatkozóan nincs ismert káros hatás.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkalmazása után várjon 5 percet, mielőtt gépjárművet vezet, vagy gépeket kezel. Amennyiben ájulásérzése van, szédül, vagy nincsen jól, várja meg, amíg jobban lesz.
Legyen különösen óvatos a kezelés kezdetén, ha módosítja az adagot vagy együttes gyógyszerelés esetén, vagy ha alkohol fogyasztással együtt történt a Nitrolingual spray alkalmazása.
Fontos információk a Nitrolingual spray egyes összetevőiről
A Nitrolingual spray kis mennyiségű etil-alkoholt tartalmaz, kevesebb mint 10 mg etil-alkoholt befújásonként.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nitrolingual spray-t?
A Nitrolingual spray-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét. A spray-t a nyelv alá kell alkalmazni és nem szabad belélegezni.
Amikor csak lehetséges ülő helyzetben alkalmazza a Nitrolingual spray-t.

A készítmény ajánlott adagja
A készítmény ajánlott adagja 1-2 befújás (puff) (megfelel 0,4 mg - 0,8 mg glicerin-trinitrátnak) a nyelv alá. Ne alkalmazzon 3 befúvást egy alkalommal. A befúvás gyors legyen. Amennyiben panaszai nem szűnnek, az adag 10 perc múlva megismételhető.
Kérjen azonnali orvosi segítséget, ha tünetei a második alkalmazást követően néhány percen belül nem szűnnek meg.
Ha a Nitrolingual spray alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Gyermekek
Nem áll rendelkezésre adat a Nitrolingual spray gyermekek esetében való használatról.

Hogyan és mikor kell alkalmaznia a készítményt?
Használja a Nitrolingual spray-t az angina pektorisz roham fellépésekor vagy bármely olyan helyzetben, melyekről már tapasztalta, hogy rohamszerűen fellépő mellkasi fájdalmat váltanak ki Önnél.
Mielőtt használni kezd egy új Nitrolingual spray-t, fújja ki az első adag permetet a levegőbe, hogy a pumpa megfelelően működjön. Ezt akkor is meg kell tennie, ha a spray-t legalább egy hétig, vagy ennél hosszabb ideig nem használta.
Ismerkedjen meg a spray szórófején lévő kitapintható fúvóka nyílással, annak érdekében, hogy a spray-t éjszaka is tudja majd használni.

- Pihenjen le, vagy üljön nyugodtan, különösen, ha idős, mert megszédülhet.
- Vegye le a védőkupakot.
- Tartsa a tartályt függőlegesen úgy, hogy a flakon szórófeje legyen felül. Ujja legyen a szórófejen. A palackot nem kell felrázni. (lásd 1. kép)

- Nyissa ki a száját és a palackot helyezze a lehető legközelebb az állához.


- Nyomja le a szórófejet határozottan, hogy a gyógyszert tartalmazó permet a nyelve alá kerüljön. Csukja be a száját.
- Ne lélegezze be a permetet!
- A következő befújásig várjon 30 másodpercet.
A spray-t mindig tartsa magánál.
A tartály oldalán keresztül láthatja mennyi spray áll még rendelkezésre. Kis mennyiségű - fel nem használható - folyadék visszamarad a tartály alján. Szerezze be az új spray-t mielőtt a régi elfogy. Mindig legyen tartaléka.
A palackot sem felnyitni, sem elégetni nem szabad.
Nyílt lángra a spray-t ráfújni nem szabad.

Mennyi ideig kell alkalmaznia a készítményt?
Beszélje meg orvosával, hogy mennyi ideig kell alkalmaznia a Nitrolingual spray-t.
Ha az előírtnál több Nitrolingual spray-t alkalmazott
Túladagolás gyanúja esetén azonnal értesítse orvosát.
A túladagolás súlyosságától függően előfordulhatnak súlyosabb és jellegzetes mellékhatások, például:
- szapora szívveréssel társulva a vérnyomás nagyfokú csökkenése,
- gyengeségérzés, zavartság és szédülés,
- erős fejfájás,
- a bőr kipirosodása,
- hányinger,
- hányás és
- hasmenés.
Ha elfelejtette alkalmazni a Nitrolingual spray-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja Nitrolingual spray alkalmazását
Ne hagyja abba a készítmény alkalmazását orvosi utasítás nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások az alábbiakban előfordulási gyakoriságuk alapján vannak csoportosítva.
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint)
- Fejfájás
- Szédülés
- Álmosság
- Gyengeség (aszténia)
- Gyorsabb pulzus (tahikardia)
- Vérnyomáscsökkenés és/vagy vérnyomáscsökkenés felálláskor (ortosztatikus hipotónia). Különösen a glicerin-trinitráttal való kezelés kezdetén, vagy az adag emelésekor alakulhat ki.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
- Az angina pektorisz (szívtáji szorító érzés) tünetei fokozódhatnak (paradox nitrát reakció), ha a vérnyomás jelentősen csökken.
- Alacsony pulzusszám (bradikardia)
- Vérkeringési okból bekövetkező ájulás
- Lassabb és szabálytalan szívműködés (bradiarritmia)
- Hányinger, hányás
- Bőr kivörösödése az arcon
- Túlérzékenységi (allergiás) reakció előfordulhat, mint például allergiás bőrreakció, bőrpír
- Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
- A bőr súlyos gyulladása (exfoliatív dermatitisz)
- Csökkent véráramlás az agyban (cerebrális ischaemia)
- A légzés gyengülése
- Nyugtalanság
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- a nyelv duzzanata (allergiás reakció lehet)
Gyógyszertolerancia: a készítmény hatásossága csökkenhet, ha azt hosszú ideig és nagy adagban alkalmazzák (tolerancia kialakulása). Ez akkor is kialakulhat, ha Ön korábban más nitro-vegyületeket alkalmazott. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hatás gyengülése vagy elvesztése, a folyamatos magas adagokat kerülni kell.
Figyelmeztetés:
A Nitrolingual spray alkalmazása során a tüdő rosszul szellőző részeiben a vérellátás átrendeződhet. Ez az artériás vér oxigén-tartalmának csökkenéséhez vezethet. Ez szívkoszorúér betegségben a szív oxigén ellátásának zavarához vezethet.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül:
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nitrolingual spray-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály alján, illetve a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Nitrolingual spray-t.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb informácók

Mit tartalmaz a Nitrolingual spray?
Hatóanyag: glicerin-trinitrát. Egy adag nyelvalatti spray 0,40 mg glicerin-trinitrátot tartalmaz.
Egyéb összetevők: telített közepes lánchosszúságú trigliceridek, részlegesen telített közepes lánchosszúságú gliceridek, vízmentes etanol, borsosmenta olaj.
Milyen a Nitrolingual spray külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nitrolingual spray tiszta, színtelen, vagy gyengén sárga színű, aromás illatú etanolos oldat.
14,2 g oldat adagoló pumpával és műanyag védőkupakkal ellátott, piros színű fényvédő műanyag bevonatos üvegtartályba töltve.
1 db tartály dobozban.

Pharmindex Online
A betegtájékoztatók a Pharmindex adatbázisából származnak.